Birçok durumda bitkilere yabancı genlerin eklenmesi de yaban hayatı için ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin, tütün veya pirinç gibi plastik veya farmasötik ürünlerin üretimi için yetiştirilen mahsuller, mahsulleri veya hasattan sonra tarlalarda kalan bitki kalıntılarını tüketen fareler veya geyikler için tehlike oluşturabilir. Metal tutucu proteinler içerecek şekilde tasarlanmış balıklar (bu tür balıklar biyokontaminasyonu temizlemek için araçlar olarak önerilmiştir), diğer balıklar veya balıklarla beslenen kuşlar ve memeliler tarafından yenirse zararlı olabilir. Yeni virüslerin oluşturulması Genetik mühendisliğinin en yaygın kullanımlarından biri virüse dayanıklı mahsullerin üretimidir. Bu tür ürünler, viral bileşenlerin bitki genomlarına dönüştürülmesiyle yapılır. Tam olarak anlaşılmayan nedenlerden dolayı, viral bileşenleri kendileri üreten bitkiler, bu virüslerin daha sonraki enfeksiyonuna karşı dirençlidir. Bununla birlikte, bu tür bitkiler ayrıca iki mekanizma yoluyla yeni veya bozulan virüsler yaratma risklerini de beraberinde getirir: rekombinasyon ve transkapsidasyon. Bitkilerde üretilen viral genler ile gelen virüslerin yakından ilişkili genleri arasında rekombinasyon meydana gelebilir. Bu tür rekombinasyon, daha geniş bir konakçı yelpazesini enfekte edebilen veya ana virüslerden daha öldürücü olabilen virüsler üretebilir. Transkapsidasyon, bir virüsün genetik materyalinin, bir bitki tarafından üretilen viral proteinlerle kapsüllenmesini içerir. Bu tür hibrit virüsler, viral genetik materyali, aksi takdirde enfekte edemeyeceği yeni bir konakçı bitkiye aktarabilir. Nadir durumlar dışında, viral genetik materyal, kapsüllendiği yabancı proteinlerin genlerini taşımadığından ve ikinci nesil hibrit virüsler üretemediğinden, bu tek seferlik bir etki olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder